Sustainability

Το οργανικό βαμβάκι και τα οφέλη του

το οργανικό βαμβάκι και τα οφέλη του

Οι άνθρωποι δεν σκέφτομαστε πάντα τα βιολογικά προϊόντα όταν πρόκειται για τα ρούχα που φοράμε, τα σεντόνια και τα στρώματα στα οποία κοιμόμαστε, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τις μάσκες προσώπου που χρησιμοποιούμε. Όμως το βιολογικό βαμβάκι είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον, επειδή υποστηρίζει ένα υγιές οικοσύστημα και αποτρέπει τη χρήση τοξικών συνθετικών χημικών ουσιών.

Το βαμβάκι καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως το συμβατικό βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια εντατικής χρήσης χημικών ουσιών με σοβαρές συνέπειες για τον αέρα, το νερό, το έδαφος και το κλίμα της Γης, καθώς και για την υγεία των εργατών στις φάρμες και των μεταποιητών βαμβακιού. Αντίθετα, το βιολογικό βαμβάκι καλλιεργείται, επεξεργάζεται, βάφεται και τελειοποιείται με μεθόδους που εστιάζουν στην οικοδόμηση της υγείας του οικοσυστήματος και στη μείωση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων και επικίνδυνων χημικών ουσιών επεξεργασίας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια αναλυτική έρευνα σχετικά με το οργανικό βαμβάκι και τα οφέλη του, που δημοσιεύτηκε στο Cambridge University Press:  Organic cotton production may alleviate the environmental impacts of intensive conventional cotton production | Renewable Agriculture and Food Systems | Cambridge Core

Ωστόσο εδώ αναφέρω μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας:

  • Το συμβατικό βαμβάκι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ΓΤΟ (Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμούς) ανθεκτικούς στα ζιζανιοκτόνα και το βαμβάκι Bt (για τη διαχείριση των παρασίτων). Ωστόσο, επειδή οι ΓΤΟ είναι απαγορευμένοι στη βιολογική παραγωγή, οι βιοκαλλιεργητές βασίζονται σε ένα υγιές οικοσύστημα για τη διαχείριση των παρασίτων και χρησιμοποιούν τεχνικές οικοδόμησης του εδάφους και της βιοποικιλότητας, όπως η αμειψισπορά, οι ανθεκτικές και ανεκτικές ποικιλίες και η ενίσχυση των ωφέλιμων εντόμων.
  • Το 40% των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν αύξηση των ωφέλιμων οργανισμών στις εκμεταλλεύσεις τους μετά την υιοθέτηση βιολογικών πρακτικών.
  • Αντί για επιβλαβή συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, οι αγρότες βιολογικού βαμβακιού χρησιμοποιούν καλλιέργειες κάλυψης όπως τριφύλλι, σίκαλη και άλλες καλλιέργειες ως αμειψισπορά για τη διαχείριση της θρέψης του εδάφους, των εδαφογενών ασθενειών και των παρασίτων.
  •  Τα βιολογικά εδάφη τείνουν να είναι πιο υγιή – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και να ενισχύσει την ικανότητα προσαρμογής σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες.
  • Η βιολογική διαχείριση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση νερού στο βαμβάκι. Πολλές βιολογικές εκμεταλλεύσεις εφαρμόζουν την ξηρική καλλιέργεια, χωρίς άρδευση. Από τους βιοκαλλιεργητές που συμμετείχαν στην έρευνα και χρησιμοποιούν άρδευση, πολλοί χρησιμοποιούν τεχνολογίες για τη μείωση της χρήσης νερού, όπως η στάγδην άρδευση.
  • Αντί για τοξικά συνθετικά αποφυλλωτικά (που χρησιμοποιούνται στη συμβατική παραγωγή), οι βιολογικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους για την ωρίμανση των κουκουτσιών του βαμβακιού, όπως η μείωση της διαθεσιμότητας του νερού.
  • Όσον αφορά την επεξεργασία του βαμβακιού, οι βιολογικοί μεταποιητές που είναι πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα Παγκόσμια Πρότυπα Βιολογικών Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (GOTS) αποφεύγουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τοξικών βοηθημάτων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται συνήθως στη συμβατική επεξεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *